O projektu
Profil ažuriran: 29.06.2022.
RADOJE
ZVICER
Datum rođenja: 20.12.1982.
Mesto rođenja: Kotor
Radoje Zvicer jedan je od vođa kavačkog kriminalnog klana, kako tvrde policije i tužilaštva Srbije i Crne Gore. U ratu koji je godinama buktao sa suparničkim škaljarskim klanom, na meti napada našao se i Zvicer – njega su u maju 2020. trojica muškaraca pokušala da ubiju u centru Kijeva, u kome je jedno vreme boravio sa porodicom. Zvicer je preživeo napad, a nakon što se oporavio, nestao mu je svaki trag. Nedugo potom, on, kao i ostali članovi njegove kriminalne grupe našli su se na udaru policije u Crnoj Gori i Srbiji koje su za njim raspisale međunarodne poternice. U Crnoj Gori je optužen da je organizovao kriminalnu grupu koja je izvršila ubistvo, a u Srbiji mu se sudi da je izvadio i koristio lažni pasoš.
više teksta
RADOJE ZVICER
VEZE SA KRIMINALNIM GRUPAMA
kavački kriminalni klan
PORODICA I PRIJATELJI
Tamara Zvicer
Radojeva supruga koja je, kako tvrde mediji u Ukrajini, zaslužna za to što je njen suprug preživeo pokušaj ubistva – ona je navodno, videći ubice koje pucaju u njega, pucala u vazduh. Tamara Zvicer tvrdila je i da je 2016. godine u Kotoru u njenom pravcu pucao vođa suparničkog škaljarskog klana Jovan Vukotić. Protiv njega se zbog toga vodila istraga za pokušaj ubistva, ali je ona obustavljena zbog nedostatka dokaza.
POSTUPCI
Kriminalno udruživanje, pomaganje pri ubistvu, planiranje ubistva
Status: Istraga u toku
Institucija: Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore
Zvicer je zajedno sa još 13 osoba među kojima je i Slobodan Kašćelan, takođe vođa kavačkog klana, u Crnoj Gori optužen za kriminalno udruživanje, ubistvo i planiranje likvidacija. Zvicer se nalazi u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna Interpolova poternica.

Tužilaštvo tvrdi da je ova kriminalna grupa na čijem je čelu bio Kašćelan u avgustu 2020. otela i ubila Nikolu Stanišića koji je važio za osobu blisku suparničkom škaljarskom klanu. Osumnjičeni su, naime, nekoliko dana osmatrali Stanišićevu kuću i pratili ga, kako bi isplanirali mesto i način likvidacije.

Zvicer im je pomogao, tvrdi tužilaštvo, tako što je predložio mesto ubistva, prikupljao podatke o Stanišićevom kretanju, obezbedio elektronska sredstva za posmatranje, te davao savete i uputstva na koji način ukloniti tragove – savetovao ih je da preko krvi na zemlji pospu kiselinu, da koriste automobilske gume i ćumur kako bi spalili telo ubijenog, kao i da nakon toga ostatke zakopaju, a automobile koje su koristili operu.

Stanišića su, prema unapred pripremljenom planu, oteli prvog dana avgusta 2020. godine. Mučili su ga kako bi od njega dobili informacije o planovima škaljarskog klana i kako bi im dao šifru svog kriptovanog telefona. Interesovalo ih je i gde su štekovi i oružje pripadnika suprotstavljenih kriminalnih organizacija. Tokom noći između 2. i 3. avgusta Stanišiću su kazali da će ga ubiti, te mu dozvolili da se pomoli. U trenutku dok se molio pucali su u njega i ubili ga, nakon čega su zakopali njegove posmrtne ostatke.

Grupa je, kako je utvrdilo tužilaštvo, planirala i likvidaciju Jovana Vukotića i to na sahrani Alana Kožara, njegovog saradnika i vođe barskog klana koji je ubijen u julu 2020. godine na grčkom ostrvu Krf. Ovo se vidi iz prepiske koju su članovi klana vodili na zaštićenoj aplikaciji “skaj”.

Optužnica još nije potvrđena, a tek nakon što je potvrdi sud biće zakazan početak suđenja.
Korišćenje lažnog pasoša
IMOVINA
Plac, Kotor
Porodična kuća, Kotor
Garaže, Kotor
Kuća, Kotor
KOMPANIJE
Zvipp, Crna Gora
Trpeza club, Crna Gora
Shark, Crna Gora
DTD Domino Club, Srbija
Silahat Business, Češka
Interfoodtehnology LLC, Ukrajina
Copyright © 2021 MANS/KRIK