O projektu
Stevan Stamatović je ubijen 19.01.2020. u Atini.
Profil ažuriran: 30.06.2022.
STEVAN
STAMATOVIĆ
Datum rođenja: 28.04.1976.
Mesto rođenja: Kotor
Stevan Stamatović, koga bezbednosne službe označavaju kao člana škaljarskog klana, široj javnosti postao je poznat nakon što je 2016. godine u provladinim tabloidima označen kao osoba koja je htela da likvidira tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića i njegovog brata Andreja. „Ovaj čovek je hteo Vučićevu glavu”, pisalo je na jednoj naslovnici odmah pored Stamatovićevog imena i fotografije. Iz srpske policije je saopšteno i da je za njim raspisana poternica.
više teksta
STEVAN STAMATOVIĆ
VEZE SA KRIMINALNIM GRUPAMA
škaljarski kriminalni klan
KRIMINALNE VEZE
Igor Dedović je ubijen 19.01.2020. u Atini.
Igor Dedović
POSTUPCI
Kriminalno udruživanje, planiranje ubistva
Institucija: Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore
Stamatović je, kako je utvrdilo tužilaštvo, krajem 2016. godine napravio kriminalnu grupu za vršenje ubistava i drugih krivičnih dela, te vrbovao Dejana Deletića, Aleksandra Bojovića, Milana Lješnjaka, Đorđiju Božovića i Stefana Balevića da postanu njeni članovi.

Plan je bio da se ubije Radojica Zeković, kum Vladimira Roganovića, člana kavačkog klana, piše u sudskoj dokumentaciji. U skladu sa tim planom, Deletić i Lješnjak su 20. maja 2017. godine oko pola devet ujutru, u Ulici Branka Miljkovića u Podgorici eksplozivnu napravu postavili ispod „Golfa V”. Potom su u zasedi čekali da Zeković uđe u ovaj automobil, pa da aktiviraju bombu. U tome ih je, međutim, omela policija koja ih je uhapsila.

Zeković se u tom periodu inače nalazio u zatvoru u Spužu, gde je služio kaznu od 17 godina i četiri meseca na koju je osuđen zbog dvostrukog ubistva i pokušaja ubistva. Zbog dobrog vladanja stekao je pravo na određene pogodnosti – vikenda van zatvora, slobodnih dana i odmora. Stamatovićeva grupa je planirala da mu postavi eksploziv pod automobil u martu 2017, da bi od toga odustala jer nije uspela da na vreme nabavi eksploziv, a Zeković je morao da se vrati u zatvora. Sledeći put kada je izašao na slobodu, bio je ovaj kada su uspeli da postave eksploziv, ali ne i da ga aktiviraju.

Grupa je optužena u novembru 2017. Stamatović je bio u bekstvu, pa nije saslušan u tužilaštvu. Ostali su negirali da su članovi bilo kakve kriminalne organizacije.

Saslušan je i Zeković. On je istakao da nije pripadnik nijedne kriminalne grupe, odnosno da nije mafijaš, i da optužene ne poznaje. Negirao je da je ikada vozio sporni automobil, i nije se pridružio krivičnom gonjenju.

Stamatović je osuđen na 12 godina zatvora za organizovanje kriminalne grupe, dok su ostali optuženi dobili kazne od tri do devet i po godina.
IMOVINA
Zemljište, Podgorica
Potkrovlje, Podgorica
KOMPANIJE
Mirage +
Stamatović je u avgustu 2006. godine osnovao kompaniju „Mirage +” u Podgorici, čija je registrovana delatnost – kockanje i klađenje. Posle tri godine postojanja, 2009. nad kompanijom je otvoren stečaj i ona je naredne godine izbrisana iz registra.
Body Balance
Mirage Co
Copyright © 2021 MANS/KRIK