O projektu
Profil ažuriran: 29.06.2022.
SLOBODAN
KAŠĆELAN
Datum rođenja: 28.02.1963.
Mesto rođenja: Kotor
Slobodan Kašćelan, koga policija označava kao jednog od vođa kavačkog kriminalnog klana, u proseku je za dve decenije stariji od većine svojih saradnika, ali i kriminalnih suparnika. Ipak, njegova kriminalna biografija nije bogatija od njihovih.
više teksta
SLOBODAN KAŠĆELAN
VEZE SA KRIMINALNIM GRUPAMA
kavački kriminalni klan
KRIMINALNE VEZE
Radoje Zvicer
Igor Božović
POSTUPCI
Kriminalno udruživanje, ubistvo
Institucija: Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore
Kašćelan je u oktobru 2021. optužen da je bio vođa kriminalne organizacije koja je ubila Nikolu Stanišića i planirala likvidacije drugih ljudi iz suparničkog škaljarskog klana, između ostalog i jednog od vođa – Jovana Vukotića. Osim Kašćelana, na optužnici je i Radoje Zvicer, koga srpska i crnogorska policija takođe označavaju kao vođu kavačkog klana, kao i još 12 osoba.

Optužnica još nije potvrđena u sudu.

Kašćelan je, tvrdi tužilaštvo, kao šef grupe određivao koga od pripadnika suprotstavljenih kriminalnih klanova treba ubiti, davao uputstva i naredbe članovima grupe i obezbeđivao novac za izvršenje krivičnih dela. Grupa je, kako tvrdi tužilaštvo, ubila Nikolu Stanišića i planirala ubistvo Jovana Vukotića.

Stanišića su pripadnici grupe oteli i ubili početkom avgusta 2020. godine. Likvidaciju su detaljno isplanirali, a nekoliko dana Stanišića su pratili i osmatrali mu kuću. Potom su ga prvog dana avgusta presreli dok je vozio motor, metalnom šipkom udarili u glavu i oborili na zemlju, a zatim vezali kanopom i ubacili u automobil, tvrdi tužilaštvo. Po unapred pripremljenom planu, Stanišića su dva dana mučili pokušavajući da od njega iznude planove suprotstavljene kriminalne grupe i šifru svog kriptovanog telefona. U noći između 02. i 03. avgusta Stanišiću su, tvrdi tužilaštvo, kazali da će ga ubiti, te mu dozvolili da se pomoli. Dok se molio nekoliko puta su pucali u njega i ubili ga. Njegovo telo do danas nije pronađeno. Tužilaštvo tvrdi da su ga posuli kiselinom, a potom spalili na lomači napravljenoj od automobilskih guma napunjenih sa 50 kilograma ćumura. Ostatke su zakopali. Stanišić je, tvrdi tužilaštvo, postao meta jer je Kašćelan verovao da ga prati.

Glavni dokazi tužilaštva su poruke sa enkriptovane aplikacije “skaj” koje su navodno optuženi razmenjivali, a koje im je dostavio Europol.

Iz poruka se vidi, tvrdi tužilaštvo, da se dogovaraju o više ubistava, kao i da su planirali da likvidiraju Jovana Vukotića na sahrani njegovog saradnika Alana Kožara koji je ubijen na Krfu u julu 2020. godine.
Kašćelan je odbacio ove optužbe rekavši da su čista izmišljotina.
Kriminalno udruživanje, droga, iznuda, zelenašenje
Pokušaj ubistva, nedozvoljeno posedovanje oružja
IMOVINA
Stan, Tivat
Stan, Tivat
Porodična zgrada, Kotor (suvlasnik)
Šuma, pašnjak, Kotor
Porodična zgrada, Selo, Kotor
Prizemna zgrada, Kotor
Stan, Kotor
Dva pomoćna objekta, Škaljari, Kotor
Zemljište, Škaljari, Kotor
Zgrada, Kotor
Stan, Kotor
Zgrada, Kotor
Livade, Njeguši
Pomoćni objekat, Njeguši
Stan, Budva
Stan, Budva
Stan, Budva
Stan, Budva
Stan, Budva
Stan, Budva
Stan, Budva
Stan, Budva
Copyright © 2021 MANS/KRIK