O projektu
Alan Kožar je ubijen 23.07.2020. na Krfu.
Profil ažuriran: 29.06.2022.
ALAN
KOŽAR
Datum rođenja: 14.12.1977.
Mesto rođenja: Bar
Alan Kožar preuzeo je upravljanje barskom kriminalnom grupom nakon što je u saobraćajnoj nesreći 2013. godine stradao njen dotadašnji vođa Luka Đurović. Grupa je blisko sarađivala sa klanom ozloglašenog kriminalca iz Srbije Luke Bojovića i, kako navodi srpska Bezbednosno-informativna agencija, uključena je u šverc kokaina, pranje novca i brojne likvidacije.
više teksta
ALAN KOŽAR
VEZE SA KRIMINALNIM GRUPAMA
škaljarski kriminalni klan
KRIMINALNE VEZE
Jovan Đurović
Brat vođe barskog kriminalnog klana Luke Đurovića koji je stradao u saobraćajnoj nesreći 2013. godine. Jovana Đurovića zvanog Kapetan srpska Bezbednosno-informativna agencija (BIA) označava kao jednog od glavnih ljudi ove kriminalne grupe. Više puta je bio na meti ubica, a poslednji put u oktobru 2019. godine kada je ranjen u Amsterdamu, a Goran Savić, koji je bio sa njim u trenutku pucnjave, ubijen.
Luka Bojović
Poznati kriminalac koji je u Španiji osuđen na 18 godina zatvora zbog organizovanja kriminalne grupe, prikrivanja krivičnih dela, posedovanja oružja i falsifikovanja dokumenata. U Srbiji je u kontroverznom postupku oslobođen optužbi za ubistvo i više pokušaja ubistava. Vrhovni kasacioni sud utvrdio je da su sudije prekršile zakon kada su Bojovića oslobodile optužbi.
POSTUPCI
Podstrekavanje na ubistvo
Institucija: Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore
U 2016. Kožar je navodno planirao da ubije Slobodana Šaranovića, kriminalca starog kova poreklom iz Crne Gore. Šaranović je godinama bio u ratu sa ozloglašenim kriminalcem Lukom Bojovićem za koga je verovao da stoji iza ubistva njegovog brata Branislava. Zbog toga je, iz osvete, naručio ubistvo Bojovićevog rođenog brata i planirao likvidacije osoba koje su mu bliske, kako je utvrdilo srpsko tužilaštvo. Jedna od njih navodno je bio i Luka Đurović, ali Šaranović nije ni pokušao da svoj plan sprovede u delo, pošto je Đurović poginuo u saobraćajnoj nesreći 2013. godine.

Za likvidaciju Šaranovića, Kožar je, kako je utvrdilo crnogorsko tužilaštvo, angažovao Milana Dinića i još dve osobe čiji identitet tužilaštvo nije otkrilo. Diniću je za ovaj posao obećao 100.000 evra, stan u Srbiji i da će mu plaćati advokate u slučaju da bude otkriven, što je ovaj prihvatio, piše u optužnici. Kožar mu je dao pištolj, i mobilni telefon koji je koristio da ga obaveštava o Šaranovićevom kretanju. Dinić je neko vreme pratio Šaranovića i to dojavljivao Kožaru, ali je ipak odustao od namere da ubije Šaranovića, utvrdilo je tužilaštvo.

Kako je u tužilaštvu ispričao Šaranović krajem decembra 2016, Dinić mu je prišao nekoliko dana ranije i rekao mu da ga je neko unajmio da ga ubije, ali da on nije ubica i da to ne želi da uradi. Predao mu je navodno pištolj “glok” i mobilni telefon “blekberi”.

Tužilaštvo je tokom istrage utvrdilo da je Dinića unajmio Kožar. Dinić je uhapšen na jesen 2018. godine, a Kožar se dao u bekstvo i za njim je raspisana poternica. Na proleće naredne godine su i optuženi.

Dinić je na sudu negirao krivicu i tvrdio da Kožara ne poznaje. Ispričao je drugačiju verziju priče – naveo je da ga je zapravo angažovao Šaranović da mu nadgleda automobil i da mu je on dao pištolj i mobilni telefon kojim bi mu javio ukoliko primeti bilo šta sumnjivo. Šaranović ovo nije mogao ni da potvrdi ni da negira budući da je još u martu 2017. ubijen.

U međuvremenu je ubijen i Kožar, te je postupak protiv njega obustavljen.
Napad na službeno lice
Pokušaj iznude, izazivanje opšte opasnosti
Copyright © 2021 MANS/KRIK