O projektu
Profil ažuriran: 30.06.2022.
IGOR
BOŽOVIĆ
Datum rođenja: 30.03.1964.
Mesto rođenja: /
Igora Božovića srpska i crnogorska policija i obaveštajne službe označavaju kao visokorangiranog člana kavačkog kriminalnog klana.
više teksta
IGOR BOŽOVIĆ
VEZE SA KRIMINALNIM GRUPAMA
kavački kriminalni klan
KRIMINALNE VEZE
Slobodan Kašćelan
Vođa kavačkog kriminalnog klana. Njemu i Božoviću sudi se da su organizovali ovaj klan. Kašćelan je, poput Božovića, nekoliko godina bio u bekstvu, a uhapšen je u glavnom gradu Češke i izručen Crnoj Gori. Nedavno je optužen i za planiranje likvidacija članova škaljarskog klana, ali optužnica još nije potvrđena.
POSLOVNI PARTNERI
Veselin Vukotić
Otac Jovana Vukotića, vođe škaljarskog klana, poslovno je sarađivao sa Božovićem – njih dvojica su 2011. zajedno gradili zgradu u Dobroti u Kotoru, pokazuju dokumenta koja poseduju KRIK i MANS.

Vukotić je bio vlasnik kompanije „Montestar Poker“, osnovane 2011. godine, koja se bavila internet klađenjem, a posedovao je više nekretnina u Kotoru i Podgorici. Sa sinom je vodio restoran „Kantun Konoba“ i kafić „Siemper“ koji se nalaze u starom gradu u Kotoru. Ubijen je 2019. ispred svoje kuće u Dobroti, a njegovo ubistvo do danas nije rasvetljeno.
PORODICA I PRIJATELJI
Vladimir Božović
Božovićev sin, optužen da je bio član kriminalne grupe koju je njegov otac formirao sa Slobodanom Kašćelanom, vođom kavačkog klana i da je učestvovao u pokušaju iznude. Zajedno sa ocem je bio u bekstvu i uhapšen je u Portugalu u aprilu 2021. godine.
POSTUPCI
Kriminalno udruživanje, droga, iznuda, zelenašenje
Institucija: Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore
Božović je u martu 2017. godine optužen da je zajedno sa Slobodanom Kašćelanom, vođom kavačkog klana, organizovao kriminalnu organizaciju koja se bavila različitim krivičnim delima – zelenašenjem, pokušajem iznude, davanjem mita, nezakonitim držanjem oružja, trgovinom droge. Grupa je osnovana 2010. godine i, kako piše u optužnici, bila aktivna u više crnogorskih gradova – Kotoru, Tivtu i Budvi.

Osim njih dvojice optuženo je i 13 članova grupe. Među njima je i Božovićev sin Vladimir Božović koga tužilaštvo tereti da je u maju 2016. godine pokušao da od sugrađanina iznudi više od 30.000 evra. Pošto on nije dao novac, kako piše u optužnici, Božović i još nekoliko članova grupe su postavili bombu pod dva automobila pored njegove kuće koja su od potpuno uništena.

U vreme kada je ova optužnica sastavljana Igor Božović je bio u zatvoru gde je služio petogodišnju kaznu zbog šverca droge. Nekoliko meseci kasnije je izašao na slobodu, a pošto tužilaštvo u tom trenutku nije tražilo da mu se odredi pritvor zbog novih optužbi – nestao je.

Članovi njegove porodice tvrdili su da ima zdravstvene probleme i da se leči u Beogradu, ali se kasnije ispostavilo da je Božović u bekstvu i da nema nameru da se vraća u Crnu Goru. Tek gotovo četiri godine kasnije uhapšen je zajedno sa sinom Vladimirom u vili u gradiću Redondo u Portugalu.

Božović je na sudu negorao krivicu i tvrdi da mu je sve namešteno. Suđenje je u toku.
Šverc droge
IMOVINA
Suteren, Kotor
KOMPANIJE
El Puerto
Božović postao vlasnik ove kompanije u septembru 2009. godine. Firma je registrovana u Kotoru, za držanje barova.Božović ju je ugasio 2013.
Copyright © 2021 MANS/KRIK